Welke dorpel is het beste voor een deurkozijn?

Wanneer u een deur ontwerp, staat u voor vele keuzes. Eén van die keuzes is die van de onderdorpel: het onderste horizontale deel van het deurkozijn. De functie van de dorpel is om water buiten te houden en te voorkomen dat water in de spouw, constructie of kozijn trekt.

De dorpel wordt blootgesteld aan veel zware omstandigheden. Niet alleen wordt er veel op gelopen, maar de onderdorpel wordt ook blootgesteld aan veel weersomstandigheden zoals kou, hitte en vocht.

Houten dorpel

Een houten dorpel is een klassieke keuze, maar verliest wel aan populariteit. Een houten onderdorpel kan lang meegaan, maar vereist wel onderhoud. De dorpel moet in het najaar vrijgehouden worden van natte bladeren etc. om houtrot voor te zijn. Ook is het advies om ze eens in de 5 jaar opnieuw in de lak te zetten. We passen houten onderdorpels vooral toe als het deurkozijn op peil wordt geplaatst, dat wil zeggen, gelijk aan het maaiveld.

Voor raamkozijnen en binnenkozijnen is hout nog wel een populaire keuze, omdat een minder risico loopt op schade. De dorpel wordt dan uitgevoerd in dezelfde houtsoort als de rest van het kozijn. De meestgebruikte houtsoort voor buitenkozijnen is meranti. Maar ook merbou en mahonie zijn veelgebruikte soorten. Bij Drijfhout’s Timmerfabriek zijn we ook erg ervaren in minder bekende houtsoorten zoals Finti, Afrormosia en meer.

Kunststof/composiet onderdorpel

Het meest populair tegenwoordig als onderdorpel voor een deurkozijn, is een onderdorpel van kunststof, ook wel composiet genoemd. Er zijn verschillende merken waar wij mee werken die elk bepaalde eigenschappen hebben. Wat ze wel gemeen hebben, is dat ze onderhoudsvrij zijn en toch erg lang meegaan. Het kunststof is ongevoelig voor water en daarmee is er natuurlijk geen kans op rot.

Maco dorpels

De dorpels van Maco zijn gemaakt van een kunststof wat er om bekend staat enorm vormvast te zijn. Zowel in hitte als in kou zet het niet uit en krimpt het niet. De holle vorm heeft bovendien meerdere voordelen: het is lichtgewicht en heeft door stilstaande lucht een hoge isolatiewaarde (zoals dubbel glas ook werkt lucht als isolatie). Ook niet onbelangrijk in de bouwwereld: de dorpels kunnen doorgaans snel geleverd worden. Indien gewenst zijn vrijwel alle kleuren mogelijk.

Ekosiet dorpels

Ekosiet is een Nederlands bedrijf wat uitsluitend kunststof dorpels maakt. Deze specialisatie zorgt ervoor dat ze voor elk mogelijk kozijn een dorpel kunnen leveren. Net als Maco, zijn Ekosiet dorpels hol, wat ze zeer goede isolatiewaarden geeft. Ook is de werking door het weer nihil.

DTS dorpels

Bijzonder aan de dorpels van DTS, is dat ze voor 90% gemaakt zijn van gerecycled materiaal, 100% recyclebaar en daarmee circulair. Bovendien zijn ze leverbaar in echt élke maat en ook in een natuursteen-, graniet- of marmerlook. Wel zijn ze van massief materiaal, wat extra aandacht vraagt bij het plaatsen van het kozijn.

Natuursteen

Natuursteen is natuurlijk dé dorpelkeuze voor wie op zoek is naar een luxe en klassieke uitstraling. Natuursteen is sterk, duurzaam en onderhoudsarm. Wel is het natuurlijk veel zwaarder dan kunststof of hout. Er zijn verschillende steensoorten die gebruikt worden als dorpel, zoals hardsteen, graniet en marmer. Natuursteen is verkrijgbaar in verschillende tinten van lichtgrijs tot zwart en in verschillende afwerkingen.

De vorm van de dorpel

De vorm van de onderdorpel van een (deur)kozijn is een praktische keuze die bepaald wordt door het soort deur of pui waar het mee gebruikt gaat worden. Een schuifpui of een vouwwand vraagt om een heel ander profiel dan een draaiende deur. De dorpel ook heeft “neuten” waar de verticale kozijndelen op bevestigd worden. Ook eventuele zijlichten of panelen vragen natuurlijk om een ander profiel van een deur.

Advies bij uw keuze

Heeft u de keuze gemaakt tussen hout, natuursteen of kunststof? Dan kunnen wij u desgewenst verder helpen met de specifieke keuze voor een type kunststof, steen- of houtsoort. Bij Drijfhout staan wij voor het behoud van traditie waar mogelijk toepassen van nieuwe techniek, zo zijn wij voor veel partijen een betrouwbare partner bij zowel renovatie als nieuwbouwprojecten.