Houten kozijnen en deuren zijn prachtig en duurzaam. Ze kunnen jaren en jaren lang meegaan, mits er goed onderhoud gepleegd wordt. Dat wil zeggen: eens in de zoveel tijd schoonmaken, zorgen dat het niet onder water blijft staan en eens in de 5 tot 15 jaar overschilderen, afhankelijk van de kwaliteit van de verf, het hout en de weersomstandigheden.
Wordt dit niet gedaan, dan kan verf afbladderen en kan het weer zijn slag slaan op het hout: het gaat schimmelen en rotten. Rot hout moet behandeld worden, anders is het op den duur niet meer stabiel.
Wat is houtrot
Houtrot wordt veroorzaakt door schimmel. Dit nestelt zich in het hout, vermeerdert zich en vreet daarbij het hout aan. Houtrot kun je herkennen aan de donkere kleur. Bovendien is het erg zacht: met je nagels kun je het afpeuteren. Vaak is het ook vochtig, omdat dit de veroorzaker is.
Let er op dat houtrot ook verstopt kan zitten onder de verflaag, of dat de schimmel zich rechtstreeks naar binnen vreet, misschien is de rotte plek dus groter dan je op het eerste gezicht kan zien. Met een schroevendraaier kun je in je hout prikken om rot op te sporen. Vind je een zachte plek? Dan is dat stuk verrot.
Ook ongedierte kan je hout aantasten, dan is het echter geen houtrot, maar houtworm. De bekendste is de boktor. Meestal nestelen ze zich in balken en vloeren, maar soms ook in kozijnen. Je ziet dan allemaal gaatjes in je kozijn. Heb je hier last van? Bel dan direct een ongediertebestrijder.
Rot hout behandelen
Bij een klein beetje rot, kun je het hout van je deur of kozijn nog behandelen. Hoe sneller je er bij bent, des te beter. Een kleine plek behandelen, tot maximaal het formaat van je vuist, is een prima klusje om zelf te doen.
Stap 1: vind de oorzaak. Het is belangrijk om te ontdekken waarom je hout is gaan rotten en dit te verhelpen. Anders ben je over een paar jaar dezelfde plek aan het behandelen. Lekt er misschien ergens water op het hout, of is er iets waardoor het water blijft staan?
Stap 2: haal het rotte hout weg. Bijvoorbeeld met een beitel, frees of dremel. Zorg dat je al het rotte hout weghaalt, en nog een beetje er omheen. Er kan namelijk beginnende schimmel in het hout wat nog goed is zitten. Laat het daarna goed drogen voor je verder gaat, liefst een dag of 2.
Stap 3: maak de te bewerken plek vetvrij en droog. Breng daarna een impregneermiddel op het hout aan, dit doodt de schimmel en voorkomt dat er vocht in komt. Houd de wachttijd van de fabrikant aan.
Stap 4: breng houtvuller aan op de plek en vul zo het gat op. Dit gaat het makkelijkst met twee plamuurmessen. Volg de bestaande lijnen van het kozijn of de deur voor een zo mooi mogelijk resultaat. Beter nét ietsje te veel dan net te weinig. Volg ook hier goed de voorschriften en wachttijd.
Stap 5: afwerken maar! Met een schaaf, beitel en/of schuurpapier kun je de houtvuller zijn definitieve vorm geven. Breng een grondverf aan op je project, en zorg dat de behandelde plek een goede laag heeft. Verf vervolgens het hele oppervlak en je bent klaar!
Tip: is de plek te groot of heb je niet zo veel vertrouwen in je linkerhanden? Schakel dan een timmerman of klusjesman in.
Niet meer te redden?
Ben jij, of is je ingeschakelde timmerman tot de conclusie gekomen dat je deur of kozijn niet meer te redden valt? Dan zijn wij er voor je! Soms heeft de houtrot helaas te lang zijn gang kunnen gaan en is het hout onherstelbaar beschadigd. Dan is het tijd voor wat nieuws.
Wil je exact dezelfde deur als je had, of grijp je deze gelegenheid aan om een frisse wind in huis te halen? Dat is aan jou!
Ben jij de gelukkige bezitter van een karaktervol huis waar geen standaard kozijnen of deuren in gebruikt zijn? Dan helpen wij je met maatwerk hout! Geen vraag is te gek voor ons.
Bovendien zijn wij specialist in het maken van reproducties. Als één van de weinige timmerfabrieken hebben wij specialistische kennis in huis over het toepassen van oude technieken, waardoor wij reproducties kunnen maken die niet van het origineel te onderscheiden zijn.