1. Houten kozijnen zijn duurzaam

Met houten kozijnen kiest u voor duurzaamheid, ook op de lange termijn.  Ze groeien met u mee, of het nu op het gebied van hang- en sluitwerk is, comfort, energiebesparende maatregelen of isolatie. De Nederlandse kozijnindustrie verenigd in de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie richt zich met ingenieuze concepten en garanties op onderhoudsvrije kozijnsystemen, nu al ruim 15 jaar.

2. Houten kozijnen hebben een lange levensduur

Houten kozijnen gaan net zo lang mee als uw woning, minstens vijftig jaar. Gefabriceerd en afgewerkt in de gecontroleerde omgeving van een fabriek hebben houten kozijnen bij montage in de gevel een zeer hoge beginkwaliteit. Die kwaliteit is te behouden door de kozijnen regelmatig te (laten) controleren, beschadigingen bij te werken en te beoordelen wanneer onderhoud (technisch of esthetisch) nodig is. Zie het als de grote en kleine beurt van uw auto: een beetje zorg betaalt zich uit in een langdurig zorgeloos, optimaal functioneren.

3. Houten kozijnen zijn brandwerend en veilig

Recente proeven bij centrum voor brandveiligheid Efectis Nederland in Bleiswijk tonen aan dat een standaard houten kozijn ruimschoots voldoet aan de gestelde eisen. Veiligheid van uw geliefde huisgenoten is toch prioriteit? Een standaard KVT-kozijn heeft een geteste brandwerendheid van binnen naar buiten van 30 minuten en van buiten naar binnen tot wel 60 minuten. Het lage warmtegeleidende vermogen van hout en de verkoling van het oppervlak vertraagt brand.

4. Houten kozijnen in iedere kleur

De kleurvrijheid van houten kozijnen is grenzeloos. Verf is de goedkoopste manier om de waarde van uw huis en uw omgeving te vergroten én een nieuw aanzicht te geven. Met een slimme kleurkeuze is bovendien te spelen met de onderhoudsvrije periode. Lichte kleuren houden zich in ons klimaat op het zuiden bijvoorbeeld langer goed dan donkere kleuren.

5. Houten kozijnen leggen CO² vast

De energie die nodig is voor de productie van bouwmaterialen draagt voor een belangrijke deel bij aan de uitstoot van CO²  en daarmee aan de klimaatopwarming van de aarde. Hout vormt daarop een prachtige uitzondering. Dankzij fotosynthese vangen bomen juist CO²  op uit de atmosfeer en houden dat in elke gebruiksfase vast. Bij verbranding komt diezelfde hoeveelheid CO²  weer vrij. Wie voor kozijnen kiest van aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout, draagt bij aan het terugdringen van de opwarming van de aarde. 

6. Houten kozijnen zijn aanpasbaar aan uw woningstijl

Modern, landelijk of klassiek. De sfeer van houten ramen en deuren zijn altijd aan te passen aan uw actuele smaak. En daar waar bij andere materialen dit vaak een heel nieuw gevelelement betekent, is het bij hout mogelijk voor bijvoorbeeld een nieuwe voordeur te kiezen met behoud van het bestaande kozijn. De timmerfabrikant maakt het voor u op maat. En als u terugkomt voor een dakkapel of aanbouw, dan kan die in precies dezelfde stijl worden uitgevoerd.

7. Houten kozijnen zijn inbraakwerend, veilig en makkelijk te repareren

Een positieve eigenschap van hout is dat het in de handen van een bekwame timmerman heel goed en makkelijk te bewerken is. Daar waar het dievengilde u bij braakschade van kunststof of aluminium kozijnen vaak opzadelt met onherstelbare beschadigingen die totale vervanging nodig maken, laten sporen van braak, vandalisme en mechanische beschadiging zich bij hout vaak onzichtbaar wegwerken. Ook is het houten kozijn standaard inbraakwerend en kan daardoor een belangrijke rol spelen bij de veiligheid van uw dierbare huisgenoten.

8. Houten kozijnen passen in elke bouwmethode

Een houten kozijn kan in elke bouwmethode worden toegepast, of het nu traditioneel is, prefab of houtskeletbouw. Bij nieuwbouw of renovatie kan te allen tijde worden gekozen voor houten kozijnen. Het prefab bouwen is in opmars. Een houten kozijn kan, in tegenstelling tot kozijnen vervaardigd uit andere grondstoffen, direct worden meegenomen in het productieproces van een prefab element. Dit heeft een zeer positieve invloed op kwaliteit van het totaalproduct en de efficiëntie van het bouwproces.

9. Houten kozijnen hebben enorme ontwerpvrijheid

Recht of rond, getoogd of gebogen, een houten kozijn kan in elke gewenste vorm worden gefabriceerd. Van wc-raampje tot gevelsluitende elementen geldt dat als het kan worden getekend door een architect, het ook gemaakt kan worden door een timmerfabrikant.

10. Houten kozijnen besparen energie

Wie zijn huis energiezuinig wil isoleren grijpt vaak naar dak- en spouwmuurisolatie. Voor een optimaal resultaat is het echter belangrijk naar alle bouwkundige onderdelen zoals kozijnen te kijken. Neem in uw energiebesparende ambities daarom ook het geveltimmerwerk mee. Voor elk concept bestaat een kozijn met passende isolatie. Hout heeft, ten opzichte van andere materialen, uitstekende isolerende eigenschappen.

11. Houten kozijnen zijn recyclebaar

Geen enkel ander materiaal is zo goed en energiezuinig te recyclen als hout. De houtvezels en spaanders vinden gretig aftrek in de fabricage van plaatmateriaal, maar het materiaal kan ook goed worden ingezet om groene energie te produceren. De hoeveelheid CO² die daarbij vrijkomt, is niet meer dan de bij de groei opgeslagen hoeveelheid CO² in het hout. Hierdoor is het gebruik van hout voor energie volledig CO² – neutraal. Daarnaast is hout volledig biologisch afbreekbaar. Toekomstige generaties vinden niets van ons huidige houtafval terug.

12. Houten kozijnen zijn geschikt voor zowel dubbel als triple glas

Van enkel naar dubbel of zelfs triple (driedubbel) glas. De isolatiewaarde van uw ramen is eenvoudig op te waarderen door het vervangen van het glas. Alleen bij houten kozijnen is dit mogelijk in dezelfde constructie, met gebruikmaking van grotendeels dezelfde onderdelen. Uw energierekening gaat tegen aantrekkelijke voorwaarden naar beneden. Dat scheelt dus in feite dubbel. Daarnaast zijn de meerkosten van een houten kozijn met triple glas t.o.v. kozijnen vervaardigd uit andere grondstoffen het laagst!

13. Houten kozijnen zijn kou-, tocht- en geluidwerend 

We stellen hoge eisen aan het binnenklimaat van onze woning. We willen een aangename temperatuur zonder ons blauw te betalen aan stookkosten. We willen ventilatie, maar geen tocht. We haten buitenlawaai en lekkage en we willen licht, veel licht. De ontwikkeling van houten kozijnen volgt uw woonwensen op de voet. Net als die van energiezuinig en luchtdicht bouwen. Houten kozijnen voldoen daarom aan de nationale en internationale regelgeving op het gebied van wind- en waterdichtheid (Bouwbesluit, KOMO en CE). Een huis is tenslotte ook een thuis.

Overtuigd van hout als bouwmateriaal voor uw kozijnen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Bron: NVBT