Tuindeuren: dit is er allemaal mogelijk

Net zoals een voordeur het gezicht van je woning kan bepalen, zijn ook de achterdeuren enorm belangrijk. Achterdeuren zijn mogelijk iets minder bepalend voor het aangezicht van je huis, omdat je ze minder vaak van een afstandje zult bekijken. Wél zijn tuindeuren heel belangrijk voor het gevoel en het gebruik van je woning.

Er is bijzonder veel te krijgen! Wij maken je wegwijs in alle mogelijkheden en waarom je een bepaalde keuze zou kunnen maken. Klik op de links om meer voorbeelden voor elk type tuindeur te zien.

Enkele tuindeur

Een enkele tuindeur zien we vaak als toegang naar een berging of garage, of als toegang tot de tuin vanuit een smallere keuken.

Wanneer je meer licht wil in de ruimte, is een stapeldorpeldeur een mooie klassieke keuze. Dit zijn stevige deuren waar van onderaf aan horizontale dorpels op elkaar zijn gestapeld om een dicht deel (de borstwering) te creëren. Het fijne aan de stapeldorpeldeur is dat je zelf de hoeveelheid licht kunt bepalen, van 2 stapeldorpels voor veellicht, tot 9 dorpels voor half glas/half hout.

Als licht door de deur niet zo belangrijk is, kun je ook kiezen voor een opgeklampte deur. Deze wordt ook vaak de “schuurdeur” genoemd omdat het doet denken aan een oude schuur of boerderij. Dit type deur bestaat uit verticale planken waar aan de achterkant diagonale en horizontale latten zijn aangebracht ter versteviging. Ook populair is het gebruik van zwart hang- en sluitwerk bij dit type deur!

Openslaande deuren

Bij openslaande tuindeuren is sprake van twee deuren die tegen elkaar openslaan. Hierdoor kun je wanneer het mooi weer is, de deuren openslaan en de tuin met je woning verbinden. Voor nog meer licht, is het ook mogelijk om een pui te laten maken met twee openslaande deuren en bijvoorbeeld aan elke kant een vast glas te maken. Voor openslaande deuren wordt vaak gekozen voor een deur met een lage borstwering en/of roeden, omdat het een klassiek type deur is en deze stijl vaak mooi aansluit op een klassieke woning.

Met openslaande deuren moet je er rekening mee houden dat je de ruimte achter de deuren vrij moet kunnen houden om ze open te kunnen doen. Ook is het belangrijk om ze vast te kunnen zetten of dicht te doen bij wind.

Schuifpui

Een “pui” is niets meer of minder dan een kozijn, waar dan van alles in kan zitten. Vast glas, ramen, deuren, etc. Wanneer we het hebben over een schuifpui, is dat altijd een vast glas en een schuivende deur. Dit kun je ook nog weer spiegelen, waardoor je een dubbele schuifpui krijgt met twee schuivende deuren en twee vaste glazen. Een schuifpui is een modern type deur, waardoor er vaak gekozen wordt voor een zo groot mogelijk glas.

Het grote voordeel aan een schuifpui, is dat je geen extra ruimte binnen of buiten nodig hebt om de deur open te kunnen doen. Ook heb je minder last van wind zoals bij openslaande deuren. Het gegeven is wel dat je altijd een vast raam moet hebben minstens zo breed is als je deur, waar de deur voorlangs schuift.

Een vouwdeur of harmonicadeur

Het ultieme binnen-buiten gevoel, krijg je met een vouwdeur, ookwel harmonicadeur. Dit is een pui die bestaat uit allemaal delen die zigzaggend tegen elkaar aan vouwen. Hoe groter de pui, des te groter het effect! Met een harmonica tuindeuren kun je de gehele achtermuur van je woning laten verdwijnen. Wat een heerlijkheid bij mooi weer!

De mogelijkheden zijn hier legio, 2, 3 of 4 vouwende delen, enkel of dubbel en gespiegeld. Of met één praktische deur die “gewoon” open kan. Net als bij de schuifpui, wordt ook hier vaak gekozen voor een groot glas om ook op dagen waar de deuren niet open kunnen, zo veel mogelijk licht in de woning te laten.

Keuzes en oneindige mogelijkheden voor uw tuindeuren

Bij Drijfhout’s Timmerfabriek zijn we gespecialiseerd in alles wat niet standaard is! We beheersen als één van de weinigen zowel authentieke technieken die we veelvuldig mogen inzetten voor restauraties, als moderne technieken waarmee we bijzondere projecten van architecten mogen realiseren. Wij kunnen alle kozijnen, ramen, en dus ook uw perfecte tuindeuren op maat maken uit hout.

Welke houtsoort dat dan zijn moet, daar adviseren we u graag over. Misschien kiest u wel voor klassiek eiken, betrouwbaar mahonie, onbehandeld afromosia of ultraduurzaam finti. Ook de keuze of u onbehandelde, wit, gekleurd of blank afgelakte tuindeuren wilt, weegt mee in de houtsoort. Heeft u een keuze gemaakt? Dan helpen we u graag met het vinden van een aannemer die u kan helpen met het inmeten en plaatsen van de ideale tuindeuren. Neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen of een prijsindicatie.