Achter het centraal station in Leeuwarden bevindt zich de Hollanderwijk. Deze wijk uit 1915 is uniek in zijn soort, aangezien het een volkswijk is met monumentale status. De 177 arbeiderswoningen waren bestemd voor NS medewerkers en zijn bijzonder fraai ontworpen door Willem Cornelis de Groot, één van de belangrijkste Friese architecten van de 20e eeuw. De speelse opstelling van de straten en de decoratieve toepassing van bouwmaterialen geven de eenvoudige arbeiderswoningen bijzonder veel karakter die hen de monumentale status heeft opgeleverd.

De woningen zijn in de jaren ’80 al eens gerenoveerd en voorzien van een uitbouw aan de achterkant. Toen hadden de woningen nog geen monumentale status, dus zijn de woningen destijds verbouwd met methoden die niet passen bij de monumentale status, zoals dubbelglas met neproeden. Anno 2022 zijn de woningen toe aan een grootscheepse renovatie en verduurzaming. Nieuwe vloeren, nieuwe daken, nieuwe ramen, nieuwe inrichting. Vanwege de in 2002 verworven monumentale status, moet dit met zorg gebeuren.

Eigenaar van de panden, woningcorporatie Elkien, heeft voor de renovatie bouwbedrijf Lont in de arm genomen. Voor de restauratie van de buitenkant moesten zij op zoek naar partijen die werk kunnen leveren wat aansluit op de eisen van monumentenzorg. Voor de ramen zij bij ons terecht. Deze ramen moesten in originele staat hersteld worden, maar met de huidige isolatiestandaarden. Met onze historische houtbewerkingskennis en hulp van onze nieuwe CNC machine, konden wij deze klus voor hen klaren. Door het toepassen van vacuümglas kunnen de sponningen dun genoeg blijven voor de authentieke uitstraling die monumentenzorg wil. De ruitjes worden op locatie met stopverf in het kozijn bevestigd, waarna ze afgeschilderd kunnen worden. Dat sierlijke dubbele duivejagerprofiel, is dus ook alleen binnenshuis te zien! Zoveel mogelijk van de originele kozijnen zijn gerestaureerd en behouden, maar daar waar het hout echt te ver weggerot was, hebben we ook nieuwe onderdorpels geleverd.

Met 177 woningen die volledig gerenoveerd worden, neemt de bouwfase van de renovatie van de Hollanderwijk maar liefst 3 jaar in beslag. 177 woningen hebben ook opgeteld best was kozijnen in meerdere modellen. De kozijnen worden dan ook in batches geleverd op het moment dat de klant daarom vraagt. Met het geheugen van de CNC machine, kan dit snel afgehandeld worden. Kunnen wij u helpen met een renovatie op authentieke wijze? Neem contact op.

Andere projecten waar wij trots op zijn: