Bij het renoveren van historische gebouwen komt het geregeld voor dat het gebouw onderdeel is van een beschermd dorps- of stadsgezicht. Zo’n bescherming kan door gemeentes worden opgenomen in het bestemmingsplan voor gebouwen die voor de tweede wereldoorlog zijn gebouwd. Lees hier meer over wat een beschermd dorps- of stadsgezicht inhoudt. Vaak houdt dit in dat bij renovaties niets zichtbaar aangepast mag worden aan het gebouw.

Één van de redenen om een historisch gebouw te renoveren, is vaak verduurzaming. Hierbij wordt in vrijwel alle gevallen nog aanwezig enkelglas, vervangen door HR++ glas. Bij historische gebouwen in binnensteden zien we veel schuiframen, om deze te verduurzamen en het aangezicht te behouden, wordt hier vaak een inhaakkozijn geplaatst. Drijfhout’s Timmerfabriek heeft al vele renovatieprojecten voorzien van deze kozijnen.

Ouderwetse schuiframen

Veel gebouwen in historische binnensteden zijn voorzien van schuiframen. Deze enkelglas ramen hebben een vast deel, en een deel wat naar boven schuift om het raam te openen. Vaak zijn ze voorzien van een kwetsbaar systeem met touwen, katrollen en gewichten om het raam omhoog te houden. Bovendien komt het voor dat de kozijnen door de jaren heen iets zijn scheefgetrokken en niet meer rechthoekig zijn.

Het raam vervangen door een nieuw raam met een ander uiterlijk is niet toegestaan als er sprake is van een beschermd stadsgezicht. Bij renovatie is het mogelijk om een nieuw schuifraam te maken, maar dit is een kostbaar systeem. Daarom wordt vaak gekozen voor een inhaakkozijn.

Innovatief inhaakkozijn

Speciaal voor beschermde stadsgezichten is het inhaakkozijn ontwikkeld. Dit is een kozijn wat achter het bestaande kozijn wordt gemonteerd, waardoor het uiterlijk bewaard blijft. Hierbij houden we uiteraard rekening met bestaande lijnen in het glas.

Het bovenste, vaste raam wordt vervangen door een nieuw raam met HR++ glas. Het onderste schuivende deel wordt vervangen door een nieuw raam met draai-kiep systeem waardoor het gebruiksgemak ook nog eens wordt vergroot. Hierbij maken we gebruik van extra dunne stijlen waardoor het inhaakkozijn goed achter het bestaande kozijn past.

Door het vervangen van een schuifraam met een inhaakkozijn wordt het uiterlijk behouden en de duurzaamheid vele malen vergroot doordat het nieuwe inhaakkozijn niet tocht en zeer goed isoleert.

Betrouwbare leverancier

Dijfhout’s Timmerfabriek levert al jaren inhaakkozijnen in Amsterdam en andere steden. Hierdoor zijn wij bekend met de techniek en geldende regelgeving, waardoor het aanvragen van vergunning in vrijwel alle gevallen soepel verloopt. Doordat onze fabriek speciaal is ingesteld op maatwerk, kunnen we in vrijwel alle gevallen een passend kozijn maken. We denken graag met u mee over de mogelijkheden rondom uw renovatieproject. Neem hiervoor contact met ons op.

Door het vervangen van een schuifraam met een inhaakkozijn wordt het uiterlijk behouden en de duurzaamheid vele malen vergroot