Houtsoorten

Drijfhout’s Timmerfabriek is al meer dan 80 jaar specialist in houten kozijnen, deuren en trappen. Gevestigd in Joure maken wij de mooiste producten van verschillende houtsoorten als Afromosia, Finti, Meranti en Mahonie. Elk houtsoort heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen, maar welke past het best bij uw kozijn, deur, trap of ander project? Wij zetten al onze houtsoorten voor u op een rijtje. Zo kunt u makkelijk een keuze maken welke houtsoort het beste past bij uw project.

Wilt u gebruik maken van onze expertise? We adviseren u graag over de geschikte toepassingen van verschillende houtsoorten. Is uw object heel groot, wordt het blootgesteld aan de elementen, moet het aan historische eisen voldoen of een bepaalde uitstraling hebben? Zomaar een paar vragen waarbij we u van betrouwbaar advies kunnen voorzien.

Snel naar

Hardhout Mahonie | Meranti | Merbau | Afromosia | Eiken | Iroko
Naaldhout Oregon Pine | Red Cedar | Finti | Accoya

Hardhout of zachthout

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: eigenlijk zijn hardhout en zachthout geen goede termen, maar letterlijke vertalingen van de Engelse termen hardwood en softwood. In Nederland gebruiken we de termen loofhout en naaldhout. Loofhout is afkomstig van loofbomen met blaadjes en wordt vaak hardhout genoemd. Naaldhout, of zachthout is dus afkomstig van naaldbomen.

Naaldhout

Naaldhout is afkomstig van naaldbomen en wordt dus soms ook wel zachthout genoemd omdat het een tegenhanger is van hardhout. Gemiddeld naaldhout is zachter dan gemiddeld loofhout, maar heeft minder variatie dan hardhout. Dit komt omdat er minder soorten naaldbomen bestaan.

Naaldbomen groeien over het algemeen snel en hebben een relatief open houtstructuur waar de boom water door transporteert. Naaldhout wordt voor ongeveer 80% van het bouwhout gebruikt, omdat het door de snelle groeitijd goedkoper is. Door de zachtere structuur is het niet voor alle toepassingen geschikt.

Loofhout

Loofhout is afkomstig van loofbomen en wordt ook wel hardhout genoemd. Omdat er veel meer soorten loofbomen dan naaldbomen zijn, is er ook veel meer variatie in hardhoutsoorten. De hardste loofhoutsoort is veel harder dan het hardste naaldhout, maar het zachtste loofhout is zachter dan het zachtste naaldhout.

Loofbomen groeien relatief langzaam en hebben een dichte houtstructuur met daartussen kanaaltjes om water te transporteren. Door deze dichte structuur zijn sommige loofhoutsoorten enorm sterk. Deze sterke soorten worden graag voor de bouw gebruikt, omdat het lang meegaat en voor veel toepassingen geschikt is.

Mahonie hardhout

Mahonie is een veelgebruikte hardhoutsoort, afkomstig van de Amerikaanse Swietenia. De roodbruine kleur is het meest in het oog springende kenmerk. Zo kenmerkend zelfs, dat mahonie een kleurbenaming is geworden. Daarnaast is de kleur mooi egaal en de nerfstructuur zeer fijn. De kwaliteit van mahoniehout is heel hoog en constant, bovendien is het erg duurzaam. Het is een stabiele houtsoort, waardoor van uitzetten, krimpen of kromtrekken nauwelijks sprake is. Mahoniehout is daarom een zeer populair bouwhout, maar ook voor boten, meubels en muziekinstrumenten is het erg in trek. Wilt u meer informatie over Mahonie kozijnen of weten hoeveel het kost? Kijk dan hier.

Meranti hardhout

Meranti is een verzamelnaam voor tropisch hardhout uit Zuidoost-Azië. Daarom zijn er veel verschillende soorten verkrijgbaar van roodbruin tot bijna wit. De Merantisoort dit wij gebruiken is rood van kleur, goed te bewerken, onderhoudsvriendelijk en betrouwbaar. Daarom zijn veel hardhouten kozijnen in Nederland gemaakt van deze houtsoort. Wilt u meer informatie over Meranti of weten hoeveel het kost? Kijk dan hier.

Merbau hardhout

Merbau is een Aziatische loofhoutsoort die erg populair is als bouwmateriaal vanwege de hoge dichtheid waardoor het duurzaam is en nagenoeg niet werkt. De kleur van dit hardhout varieert van donkergeel tot donkerbruin en het hout heeft een bijna glanzende uitstraling. De van nature aanwezige oliën in het hout beschermen het tegen water en insecten, waardoor het ook voor buitengebruik zeer geschikt is.

Afromosia/Afrormosia hardhout

Afromosia, of Afrormosia, is een tropisch hardhout afkomstig uit Afrika met een geel-bruine kleur. Het is zeer duurzaam houtsoort die lijkt op teak, maar het blijft langer goed als het wordt blootgesteld aan lucht en zon dan teak. Het staat daarom ook wel bekend onder de naam Afrikaans Teak. Daarom kan het zelfs ongelakt worden gebruikt, dan vergrijst het na verloop van tijd. De nerf, textuur en duurzaamheid zijn nagenoeg het zelfde als teak. De houtsoort Afromosia is vrij hard en laat zich goed bewerken. Wilt u meer informatie over Afromosia of weten hoeveel het kost? Kijk dan hier.

Eiken hardhout

Eikenhout is qua naam waarschijnlijk een van de meest bekende houtsoorten. Het is vanwege de goede kwaliteit een populaire soort om mee te werken. Het is erg sterk en wordt daarom voor talloze toepassingen gebruikt, gezien de hardheid vraagt het wel enige aandacht met bewerken. Er zijn vele soorten eiken te verkrijgen, Wit of rood. Amerikaans of Europees. En ook binnen Europees eikenhout zijn vele soorten te onderscheiden. Wilt u meer informatie over Eikenhout? Kijk dan hier.

Iroko hardhout

Iroko is een mooie en zeer duurzame Afrikaanse hardhoutsoort. Het hout is sterk en werkt weinig en is daarom geschikt voor zeer veel doeleinden. Door de mooie uitstraling en vele kleurschakeringen in Iroko is het hout erg populair voor blankgelakte toepassingen. Wilt u meer informatie over Iroko of weten hoeveel het kost? Kijk dan hier.

Oregon pine naaldhout

Oregon pine is een Amerikaanse naaldhoutsoort. Het is familie van de bekende Europese Douglas, maar dan veel sterker door de fijnere jaarringen die de boom heeft. Oregon pine staat bekend om zijn relatief hoge sterkte en hardheid. Het heeft een lichte kleur die varieert van geel tot oranje. Het hout is goed bestand tegen zuren en is bovendien in grote formaten verkrijgbaar, hierom is het voor veel toepassingen populair. Wilt u meer informatie over Oregon Pine of weten hoeveel het kost? Kijk dan hier.

Red Ceder naaldhout

Red Cedar is naaldhout afkomstig van een conifeer met de indrukwekkende naam “reuzenlevensboom”.  Een naaldboom die enorme hoogtes kan bereiken en wel 1000 jaar oud kan worden. Een zeer luxe houtsoort die in vele kleurschakeringen voor kan komen van geel, tot rood, tot bruin. Het is niet nodig het te lakken of verven, bovendien is het erg lichtgewicht en daarom populair als gevelbekleding. Maar ook voor andere toepassingen zoals kozijnen is het erg geschikt.

Finti naaldhout

Finti is een vreemde eend in de bijt, het is namelijk geen houtsoort, maar een merk! Finti is Fins grenenhout wat zo gekweekt en behandeld is dat het dé duurzame en milieuvriendelijke vervanger van tropisch hardhout is. Grenenhout heeft normaal duurzaamheidsklasse 3 of 4, maar Finti is klasse 1. De productie van Finti is zelfs CO2 negatief. Het thermisch verduurzaamd grenenhout Finti kenmerkt zich door ongekende hoge isolatiewaarden, pas na 15 jaar overschilderen, minimaal onderhoud, 100% recyclebaar en geen chemische toevoegingen. Wilt u meer informatie over Finti? of weten hoeveel het kost? Kijk dan hier.

Accoya naaldhout

Net als Finti, is Accoya ook een merknaam van een naaldhoutsoort. Het is gemaakt van de montereyden en dus grenenhout. Ook Accoya is zeer duurzaam gekweekt en zo behandeld dat het duurzaamheidsklasse 1 heeft. Door de behandeling is Accoya ongevoelig voor schimmel. Accoya heeft een bewezen levensduur van 50 jaar, extreem lang voor naaldhout. Ook onder water gaat het 25 jaar mee. Bovendien hoeft het pas na 12 jaar overgeschilderd te worden.

Andere soorten

De bovenstaande lijst is absoluut geen complete lijst van alle verkrijgbare houtsoorten, maar het zijn wel de houtsoorten die wij in de praktijk het meest gebruiken. Bent u geïnteresseerd in een deur, kozijn, pui of raam in een andere houtsoort? Of bent u benieuwd naar de toepasbaarheid van een bepaalde houtsoort? In overleg is bijna alles mogelijk, twijfel daarom niet om contact op te nemen als u een project heeft met een andere houtsoort dan deze. Wanneer u een keuze heeft gemaakt, brengen wij u graag in contact met een aannemer die u kan begeleiden in het proces.

Volhout: als u een natuurlijke look wil

Sommige houtsoorten staan bekend om hun mooie kleur of houtnerf, deze houtsoorten zijn bijzonder geschikt om blank af te lakken zodat u deze eigenschappen blijft zien. Sommige hardhoutsoorten, bijvoorbeeld afromosia, kunnen zelfs ongelakt gebruikt worden zodat ze van nature vergrijzen. Indien u een ongelakte of blank gelakte afwerking wilt, gebruiken we de mooiste stukken volhout zonder onregelmatigheden. Volhout is één stuk hout, in plaats van gevingerlast.

Houtsoorten en eigenschappen bij Drijfhout’s Timmerfabriek

Heeft u een project waar één van deze houtsoort perfect bij past? Van deuren, kozijnen, trappen tot de meest unieke projecten: bij Drijfhout’s Timmerfabriek helpen wij u graag verder. Niks is onmogelijk. Dit geldt voor nieuwbouw, maar ook voor restauratieprojecten. Neem hier vrijblijvend contact met ons op of kom langs in onze showroom in Joure.

Elk houtsoort heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen