Houtsoorten
Drijfhout’s Timmerfabriek is al meer dan 80 jaar specialist in houten kozijnen, deuren en trappen. Gevestigd in Joure maken wij de mooiste producten van verschillende houtsoorten als Afromosia, Finti, Meranti en Mahonie. Elk houtsoort heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen, maar welke past het best bij uw kozijn, deur, trap of ander project? Wij zetten al onze houtsoorten voor u op een rijtje. Zo kunt u makkelijk een keuze maken welke houtsoort het beste past bij uw project.
Wilt u gebruik maken van onze expertise? We adviseren u graag over de geschikte toepassingen van verschillende houtsoorten. Is uw object heel groot, wordt het blootgesteld aan de elementen, moet het aan historische eisen voldoen of een bepaalde uitstraling hebben? Zomaar een paar vragen waarbij we u van betrouwbaar advies kunnen voorzien.
Snel naar
Hardhout Mahonie | Meranti | Merbau | Afromosia | Eiken | Iroko
Naaldhout Oregon Pine | Red Cedar | Finti | Accoya
Hardhout of zachthout
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: eigenlijk zijn hardhout en zachthout geen goede termen, maar letterlijke vertalingen van de Engelse termen hardwood en softwood. In Nederland gebruiken we de termen loofhout en naaldhout. Loofhout is afkomstig van loofbomen met blaadjes en wordt vaak hardhout genoemd. Naaldhout, of zachthout is dus afkomstig van naaldbomen.
Naaldhout
Naaldhout is afkomstig van naaldbomen en wordt dus soms ook wel zachthout genoemd omdat het een tegenhanger is van hardhout. Gemiddeld naaldhout is zachter dan gemiddeld loofhout, maar heeft minder variatie dan hardhout. Dit komt omdat er minder soorten naaldbomen bestaan.
Naaldbomen groeien over het algemeen snel en hebben een relatief open houtstructuur waar de boom water door transporteert. Naaldhout wordt voor ongeveer 80% van het bouwhout gebruikt, omdat het door de snelle groeitijd goedkoper is. Door de zachtere structuur is het niet voor alle toepassingen geschikt.
Loofhout
Loofhout is afkomstig van loofbomen en wordt ook wel hardhout genoemd. Omdat er veel meer soorten loofbomen dan naaldbomen zijn, is er ook veel meer variatie in hardhoutsoorten. De hardste loofhoutsoort is veel harder dan het hardste naaldhout, maar het zachtste loofhout is zachter dan het zachtste naaldhout.
Loofbomen groeien relatief langzaam en hebben een dichte houtstructuur met daartussen kanaaltjes om water te transporteren. Door deze dichte structuur zijn sommige loofhoutsoorten enorm sterk. Deze sterke soorten worden graag voor de bouw gebruikt, omdat het lang meegaat en voor veel toepassingen geschikt is.