Hout wordt al jarenlang gebruikt voor het maken van kozijnen. Dit is niet heel bijzonder omdat hout een gemakkelijk te bewerken natuurproduct is. Houten kozijnen zijn isolerend, duurzaam en zeer onderhoudsvriendelijk. Hierdoor blijft hout tegenwoordig het meest gekozen materiaal voor het maken van kozijnen.

1. Hardhout is nog altijd de beste keuze voor buitenkozijnen

Tegenwoordig worden de meeste kozijnen nog steeds gemaakt van hardhout. Met houten kozijnen kiest u voor duurzaamheid en de lange termijn. Door een trage groei hebben loofbomen heel compact en stevig hout. DIt beschermt het hout tegen de zon, kou en vochtigheid. Zo lang het hout goed is afgewerkt, vergt het weinig aandacht qua onderhoud. 

2. De duurzaamheidsklasse bepaalt de kwaliteit

Hardhout wordt ingedeeld in 5 verschillende kwaliteitsklassen om de duurzaamheid te bepalen. Hout met de hoogste kwaliteit wordt ingedeeld in klasse 1 en is daarmee de duurste houtsoort. Denk bijv. aan een houtsoort zoals afrormosia. Houten kozijnen van aformosia hout gaan dan ook lang mee en vergen minimaal onderhoud.

3. De hoge isolatiewaarde van houten kozijnen

Hout isoleert heel goed waardoor energiekosten laag blijven. De isolatiewaarde van hout wordt uitgedrukt in een U waarde. Een lagere waarde betekent een betere isolatie. Gemiddeld mag een U-waarde maximaal 1,65 W/M2 K zijn. De waarde van houten kozijnen ligt vaak veel lager.

4. Duurzame kozijnen = minder ontbossing

Bomen die gekapt worden voor het maken van kozijnen, hebben een PEFC of FSC keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat voor elke boom die wordt gekapt, een nieuwe wordt geplant. Een ander voordeel van herplanten is dat deze groeiende bomen meer CO2 opnemen in vergelijking tot volwassen bomen. Dit draagt bij aan een beter milieu.

5. Gemakkelijk onderhoud en lange levensduur

Duurzame houten kozijnen vergen over het algemeen weinig onderhoud. Betere verf en de verfbehandeling zorgt ervoor dat uw kozijnen langer in topconditie blijven. Daarnaast gaan houten kozijnen wel tot 80 jaar mee, in tegenstelling tot kunststof kozijnen met een levensduur van gemiddeld zo’n 30 jaar.

Hout blijft dus vaak de beste keuze voor kozijnen. Niet alleen vanwege de uitstraling, maar ook op het gebied van duurzaamheid en milieu heeft hout veel voordelen ten opzichte van andere materialen. 

Meer weten hoe Drijfhout’s Timmerfabriek mooie houten kozijnen voor u kan realiseren? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.