In april stonden wij met een artikel in de Friesland Post. Omdat wij hier erg trots op zijn, kunt u dit artikel hier terug lezen:

Speciale kozijnen en deuren van Drijfhout’s Timmerfabriek Vakmanschap voor allure van panden.

Al meer dan tachtig jaar timmert Drijfhout er op los. De timmerfabriek in Joure maakt de visitekaartjes van een huis.

Van dik hout maken de vaklieden van Drijfhout’s Timmerfabriek bijzondere kozijnen, deuren, architraven, spil- trappen en balustrades. Of bijzondere objecten als een majestueuze mijmerbank in Roderwolde om van de natuur te genieten. Elke opdracht heeft iets speciaals, niets is seriewerk. Het bedrijf is een specialist in bijzonder timmerwerk.

Juist met hout krijgen nieuwe panden smoel en oude huizen hun karakter terug. De deuren en kozijnen bepalen vaak het gezicht van een huis. Nieuwe huizen krijgen een moderne snit, maar voor oude panden vinden eigenaren het belangrijk  om de oude stijlkenmerken te koesteren of te herstellen. Bij Drijfhout weten ze hoe het moet. Daar is het vakmanschap aanwezig om oude panden nieuwe glorie te bieden en hedendaagse bouwwerken een bijzondere uitstraling mee te geven.

Maatwerk

“We maken alles van hout”, lacht Miranda Kersbergen, die samen met haar man Tjitte Drijfhout het familiebedrijf leidt. Bij Drijfhout fabriceren ze kozijnen, trappen en deuren, zonder dat het lopende-band-werk is. De twaalf werknemers zijn specialisten in maatwerk voor bijvoorbeeld renovatieprojecten. Of ze maken kasten of de typische uileborden op boerderijschuren.

Het zingen van de zaagmachines en het snerpen van de freesmachines klinkt
voortdurend in de fabriek. De dikke balken van meranti-, grenen-, mahonie- en eikenhout worden in de werkplaats op maat gemaakt en voorzien van de juiste profielen. Het is millimeterwerk om alle onderdelen pasklaar te maken.

Het is een logische ronde door het bedrijf. Aan de ene kant komt het ruwe hout binnen, aan de andere kant gaat het gereed product eruit. Na de bewerking van het hout volgt de montage en verlijming van de onderdelen en worden de deuren en kozijnen afgewerkt en geschuurd. De laatste stap is de spuitcabine, waar de objecten twee keer in de grondlak worden gezet. Pas dan zijn ze gereed voor transport naar de bouwplaats.

Het bedrijf levert het meeste aan bouw- en onderhoudsbedrijven in de regio. Maar het vakmanschap in houtbewerking is ook daarbuiten bekend. Onder andere Amsterdamse bouwbedrijven horen tot de klantenkring voor hulp bij renovatiewerk van onder andere de prachtige grachtenpanden.

Net is er voor een Amsterdams pand een zware voordeur in de maak, waar vakman Hendrik Boersma veel van de dertig jaar ervaring in kwijt kan met onder andere een ronde toog, een raamwerk met kleine ruitje en bijzondere profielen. Stalen platen in het hout maken het kunstwerk ‘hufterproof’.

Idskenhuizen

Eeuwe Drijfhout begon in 1938 zijn timmerbedrijf in Idskenhuizen. Het was crisistijd en hij pakte alles aan, van kuiperij tot schaatsenmakerij. Na diens vroege overlijden – hij was nog maar 53 jaar oud – zette zoon Henk Drijfhout (76) het bedrijf voort. “Al op myn sechstsjinde wie ik yn it bedriuw oan de slach. Dat wie doe sa.” Geregeld is hij nog te vinden in de timmerfabriek voor klusjes, want hij voelt zich betrokken. Zijn liefde voor het hout houdt niet op.

“Al op myn sechstjinde wie ik oan de slach”

Tjitte Drijfhout (42) en Miranda Kersbergen (36) zijn nu de drijvende krachten van het familiebedrijf. Tjitte is met hout opgegroeid. Na zijn timmeropleiding kwam hij in het ouderlijk bedrijf. Miranda had een opleiding in de zorg voltooid, maar is daarna overgestapt. Echter niet zonder ook zelf een timmeropleiding te hebben gedaan en ook zelf te zagen en te frezen. “Dan kinst mei kennis fan saken meiprate.”

Provinsjehûs

Het woord standaard gebruiken ze amper, beklemtoont Drijfhout. Als voorbeeld geldt het maken van de zware toegangsdeuren van het Provinsjehûs in Leeuwarden. De zoektocht van de architect naar een bedrijf dat de 3 meter hoge en 1,5 meter brede deuren zou kunnen maken, kwam uiteindelijk uit bij Drijfhout. “Wy kinne en doare dit soart bysûndere opdrachten oan”, zegt Kersbergen. “Wy sykje de grinzen, wy sjogge wat der technysk wól mooglik is.”

“Mei hout hast safolle mear mooglikheden”, vindt Kersbergen. Er zijn vele soorten bewerkingen en versieringen mogelijk. Bijzondere opdrachten vragen wat meer tijd. Het is voor de vaklieden werk om blij van te worden. Ze kunnen tonen wat ze ooit geleerd hebben. De timmerfabriek van Drijfhout is daarom ook geliefd als leer- en stageplek. Zeker voor de restauratieprojecten is het vakmanschap nodig.

Traditioneel

Waar andere timmerfabrieken zich toeleggen op gestandaardiseerde productie en grotere volumes en investeren in computergestuurde houtbewerkingsmachines, kiezen ze bij Drijfhout juist voor het specialistische werk en de traditionele houtbewerkingsmethoden. Op het ene moment zijn de vaklieden bezig met een stijlvolle voordeur voor een monument, dan weer met een opdracht voor een twintig kozijnen voor een nieuwbouwwoning.

“Wy wolle en kinne hiel fleksibel wêze”, zegt Kersbergen. “Wy probearje snel te leverjen, sa binne wy relevant foar opdrachtjouwers.” Een door inbraak beschadigd raamkozijn is zo in korte tijd weer hersteld. Haar man Tjitte onderhoudt veelal de contacten met de klanten. Het liefst brengt hij de objecten zelf op hun plaats. “Dan sjogge se in gesicht fan ús bedriuw. En do fernimst daliks as it goed is. Dat is fan belang, want fan praat komt wer nij wurk.”

Architecten weten de timmerfabriek te vinden voor speciale opdrachten. Juist omdat het bedrijf zich als een van de weinige in Fryslân toelegt op al hetgeen niet standaard is. “Dan komt faak fan it iene it oare. Sa wurket it.” Een project voor een woning op Vlieland bracht Drijfhout op het spoor van het duurzame afromosia. De houtsoort vergrijst zoals teak en hoeft niet geschilderd te worden. Daarna volgden er verschillende vervolgprojecten.

Er gaat in de fabriek geen stukje hout verloren. Elke centimeter wordt benut. Het zaagsel, de spaanders en afvalstukjes worden tot briketten geperst en zijn de brandstof voor de eigen kachel. ’s Zomers sparen ze hout voor de winter, legt Kersbergen uit. Op jaarbasis gaat het om zo’n 60 kubieke meter aan briketten. Het mes snijdt aan twee kanten: het bedrijf kan al tien jaar zonder duur gas en bespaart op de afvoer van afval.

Brand

Pas na de zomer van 2009 is Drijfhout’s Timmerfabriek gevestigd in Joure. Daar is het bedrijf opnieuw begonnen, nadat een vuurzee, ontstaan door een blikseminslag op 30 juli, de timmerfabriek in Idskenhuizen helemaal had verwoest. Er bleef niets gespaard.

Binnen twee maanden was de timmerfabriek weer in bedrijf. Het personeel kon aan de slag in het pand van De IJzeren Man dat op het punt stond te verhuizen naar een nieuw onderkomen aan de snelweg A7. Eigenaar Albert Holtrop overzag de nood en bood hulp door de hallen van zijn bedrijf een half jaar eerder vrij te maken voor een nieuw machinepark om er te kunnen zagen en schaven. “Fan alle kanten kaam help, dat wie geweldich.”

Enkele na de brand verkregen curiositeiten als schaven en een geëmailleerd reclamebord van Drijfhout herinneren in een vitrine nog aan het verleden. Een oude foto uit de jaren vijftig toont de trotse werknemers rond een vrachtwagen hoog volgeladen met kozijnen. Het was een bijdrage aan de oplossing van de woningnood van toen. Het lijkt op herhaling. “Der wurdt wer in protte boud. Dat merke wy.”

BRON: FRIESLAND POST APRIL 2019

TEKST EN FOTO’S: BERT DE JONG